(Paper) AIEEE 2008 EXAMINATION PAPER : Code-A6 (Paper -1)

PAPER : AIEEE 2008 EXAMINATION PAPER (Code-A6)

 

1. The ionization enthalpy of hydrogen atom is 1.312 × 106 J mol–1. The energy required to excite the electron in the atom from n = 1 to n = 2 is
(1) 6.56 × 105 J mol–1 (2) 7.56 × 105 J mol–1
(3) 9.84 × 105 J mol–1 (4) 8.51 × 105 J mol–1
Ans. [3]


2. Which one of the following pairs of species have the same bond order?
(1) CN– and CN+ (2) O2
– and CN–
(3) NO+ and CN+ (4) CN– and NO+
Ans. [4]


3. Which one of the following constitutes a group of the isoelectronic species?
(1) NO+, C2
2–, CN–, N2 (2) CN–, N2, O2
2–, C2
2–
(3) N2, O2
–. NO+, CO (4) C2
2–, O2
–, CO, NO
Ans. [1]


4. Four species are listed below:
i. HCO3
– ii. H3O+
iii. HSO4
– iv. HSO3F
Which one of the following is the correct sequence of their acid strength?
(1) ii < iii < i < iv (2) i < iii < ii< iv
(3) iii < i < iv < ii (4) iv < ii < iii < i
Ans. [2]


5. The pKa of a weak acid, HA, is 4.80. The pKb of a weak base, BOH, is 4.78. The pH of an aqueous solution of the corresponding salt, BA, will be
(1) 4.79 (2) 7.01
(3) 9.22 (4) 9.58
Ans. [2]


6. The correct decreasing order of priority for the functional groups of organic compounds in the IUPAC system of nomenclature is
(1) –SO3H, –COOH, –CONH2, –CHO (2) –CHO, –COOH, –SO3H, –CONH2
(3) –CONH2, –CHO, –SO3H, –COOH (4) –COOH, –SO3H, –CONH2, –CHO
Ans. [4]


7. The treatment of CH3MgX with CH3C ≡ C – H produces
(1) CH3C ≡ C – CH3 (2) CH3 C C CH3
| |
H H
− = −
(3) CH4 (4) CH3–CH = CH2
Ans. [3]


8. The hydrocarbon which can react with sodium in liquid ammonia is
(1) CH3CH2 C≡ CH (2) CH3CH = CHCH3
(3) CH3CH2C ≡ CCH2CH3 (4) CH3CH2CH2C ≡ CCH2CH2CH3
Ans. [1]


9. The vapour pressure of water at 20º C is 17.5 mm Hg. If 18g of glucose (C6H12O6) is added to 178.2 g of water at 20° C, the vapour pressure of the resulting solution will be
(1) 15.750 mm Hg (2) 16.500 mm Hg
(3) 17.325 mm Hg (4) 17.675 mm Hg
Ans. [3]


10. Gold numbers of protective colloids A, B, C and D are 0.50, 0.01, 0.10 and 0.005, respectively. The
correct order of their protective powers is
(1) C < B < D < A (2) A < C < B < D
(3) B < D < A < C (4) D < A < C < B
Ans. [2]


11. In a compound, atoms of element Y form ccp lattice and those of element X occupy 2/3rd of tetrahedral voids. The formula of the compound will be
(1) X2Y3 (2) X2Y
(3) X3Y4 (4) X4Y3
Ans. [4]


12. In context with the industrial preparation of hydrogen from water gas (CO +H2), which of the following is the correct statement?
(1) CO is removed by absorption in aqueous Cu2Cl2 Solution
(2) H2 is removed through occlusion with Pd
(3) CO is oxidized to CO2 with steam in the presence of a catalyst followed by absorption of CO2 in alkali
(4) CO and H2 are fractionally separated using differences in their densities
Ans. [3]


13. Among the following substituted silanes the one which will give rise to cross linked silicone polymer on hydrolysis is
(1) RSiCl3 (2) R2SiCl2
(3) R3SiCl2 (4) R4Si
Ans. [1]


14. Amount of oxalic acid present in a solution can be determined by its titration with KMnO4 solution in the presence of H2SO4. The titration gives unsatisfactory result when carried out in the presence of HCl, because HCl
(1) furnishes H+ ions in addition to those from oxalic acid
(2) reduces permanganate to Mn2+
(3) oxidises oxalic acid to carbon dioxide and water
(4) gets oxidised by oxalic acid to chlorine
Ans. [2]


15. Given 0
ECr3+ /Cr = – 0.72 V, 0
EFe2+ / Fe = – 0.42 V.
The potential for the cell Cr |Cr3+ (0.1 M) | |Fe2+ (0.01 M) | Fe is
(1) 0.339 V (2) – 0.339 V
(3) – 0.26 V (4) 0.26 V
Ans. [4]


16. Which one of the following is the correct statement ?
(1) Beryllium exhibits coordination number of six
(2) Chlorides of both beryllium and aluminium have bridged chloride structures in solid phase
(3) B2H6.2NH3 is known as 'inorganic benzene'
(4) Boric acid is a protonic acid
Ans. [2]


17. Identify the wrong statement in the following :
 (1) Greenhouse effect is responsible for global warming
(2) Ozone layer does not permit infrared ratiation from the sun to reach the earth
(3) Acid rain is mostly because of oxides of nitrogen and sulphur
(4) Chlorofluorocarbons are responsible for ozone layer depliction
Ans. [2]


18. The coordination number and the oxidation state of the element 'E' in the complex [E(en)2(C2O4)] NO2 (when (en) is ethylene diamine) are, respectively,
(1) 4 and 2 (2) 4 and 3
(3) 6 and 3 (4) 6 and 2
Ans. [3]


19. In which of the following octahedral complexes of Co (at no. 27), will the magnitude of Δ0 be the highest?
(1) [Co(C2O4)3]3– (2) [Co(H2O)6]3+
(3) [Co(NH3)6]3+ (4) [Co(CN)6]3–
Ans. [4]


20. Larger number of oxidation states are exhibited by the actinoids than those by the lanthanoids, the main reason being
(1) lesser energy difference between 5f and 6d than between 4f and 5d orbitals
(2) more energy difference between 5f and 6d than between 4f and 5d orbitals
(3) more reactive nature of the actinoids than the lanthanoids
(4) 4f orbitals more diffused than the 5f orbitals
Ans. [1]


21. Which of the following factors is of no significance for roasting sulphide ores to the oxides and not subjecting the sulphide ores to carbon reduction directly ?
(1) CO2 is thermodynamically more stable than CS2
(2) Metal sulphides are less stable than the corresponding oxides
(3) CO2 is more volatile than CS2
(4) Metal sulphides are thermodynamically more stable than CS2
Ans. [3]



24. Phenol, when it first reacts with concentrated sulphuric acid and then with concentrated nitric acid, gives
(1) o-nitrophenol (2) p-nitrophenol
(3) nitrobenzene (4) 2,4,6-trinitrobenzene
Ans. [1]


25. Toluene is nitrated and the resulting product is reduced with tin and hydrochloric acid. The product so
obtained is diazotised and then heated with cuprous bromide. The reaction mixture so formed contains
(1) mixture of o– and p-dibromobenzenes (2) mixture of o- and p-bromoanilines
(3) mixture of o- and m-bromotoluenes (4) mixture of o- and p-bromotoluenes
Ans. [4]