(Model Test Paper) Engineering Entrance Examination Model Paper For (Chemistry)

Test Paper :  Engineering Entrance Examination Model Paper For (Chemistry)

Question 1: Aluminum chloride exists as


    1. Monomer
    2. Trimer
    3. Polymer
    4. Dimer
    5.
Correct Answer: 4.


Question 2: Which of the following ray is known as hard ray

    1. Alpha ray
    2. X-ray
    3. Gamma ray
    4. Beta ray
    5.
Correct Answer: 3.


Question 3: Which one of the following is not a conservative force?

    1. gravitational force
    2. electrostatic force between two charges
    3. magnetic force between two magnetic dipoles
    4. frictional force
    5. force between nucleons
Correct Answer: 4.


Question 4: If concentration of reactants is made ‘x’ times, the rate constant k becomes

    1. k/x
    2. unchanged
    3. x/k
    4. none
    5.
Correct Answer: 2.


Question 5: Number atoms per unit cell in body centred cubic structure is

    1. 1
    2. 2
    3. 4
    4. 6
    5.
Correct Answer: 2.


Question 6: The unit of rate constant and that of rate of reaction are same for

    1. first order reaction
    2. zero order reaction
    3. second order reaction
    4. all of the above
    5.
Correct Answer: 3.


Question 7: Flourosis a bone disease is caused by the presence of:

    1. pesticides in water
    2. flourides in water
    3. carbon monoxide in air
    4. sulphur dioxide in air
    5.
Correct Answer: 2.


Question 8: IUPAC name of valiric acid is

    1. Propionic acid
    2. Burtyic acid
    3. Pentanoic acid
    4. 2-methyl butanoic acid
    5.
Correct Answer: 3.


Question 9: PMMA is the polymer of

    1. Methyl methacrylate
    2. Methyl acrylate
    3. Methacrylate
    4. Ethyl acrylate
    5.
Correct Answer: 2.


Question 10: Which of the following burns in nitrogen gas?

    1. Copper
    2. Magnesium
    3. Zinc
    4. Iron
    5.
Correct Answer: 2.


Question 11: Nitroalkanes are the derivatives of

    1. Nitric acid
    2. Nitrous acid
    3. Hyponitrous acid
    4. Pernitric acid
    5.
Correct Answer: 2.


Question 12: solid state
what is the coordination number of hcp?

    1. 12
    2. 4
    3. 2
    4. 6
    5.
Correct Answer: 1.


Question 13: The least reactive among acid derivatives is

    1. acid chloride
    2. hydroxy acids
    3. acid amide
    4. amino acids
    5.
Correct Answer: 3.


Question 14: Bohr's model of the atom does not agree with

    1. the uncertainity principle
    2. Pauli's exclusion principle
    3. The Hund's rule
    4. Aufbau's principle
    5.
Correct Answer: 1.


Question 15: For a covalent solid, the units which occupy lattice points are

    1. Atoms
    2. Ions
    3. Molecules or atoms
    4. Electrons
    5.
Correct Answer: 3.


Question 16: The constituentions in the lattice arrange themselves according to

    1. Max Van Laue’s principle
    2. W.L Bragg’s principle
    3. W.H. Bragg’s principle
    4. Universal principle
    5.
Correct Answer: 4.


Question 17: IUPAC name of HCOOH is

    1. Formic acid
    2. Methanoic acid
    3. Ethanoic acid
    4. Alkanoic acid
    5.
Correct Answer: 2.


Question 18: A semi-permeable membrane is one which allows the flow of

    1. Solute through it
    2. Solvent through it
    3. Impurities through it
    4. Both solute and solvent depending on conditions
    5.
Correct Answer: 2.


Question 19: German silver is an alloy of

    1. Copper,zinc and silver
    2. Copper,nickel and silver
    3. Copper ,iron and silver
    4. Copper,zinc and nickel
    5.
Correct Answer: 4.


Question 20: Dual properties of elements
The properties that explain wave character of light are a) black body radiation b) photoelectric effect c) interference d) diffraction

    1. (c) and (b)
    2. (a) and (c)
    3. (b) and (d)
    4. (c) and (d)
    5.
Correct Answer: 4.


Question 21: Which element's ionic radius is smaller than its atomic radius?

    1. neon
    2. nitrogen
    3. sodium
    4. sulfur
    5.
Correct Answer: 3.


Question 22: Substances which are repelled by the external magnetic field are called

    1. diamagnetic
    2. paramagnetic
    3. ferromagnetic
    4. antiferromagnetic
    5.
Correct Answer: 1.


Question 23: Boiling point of a compound does not depend on the

    1. Polarity of its molecule
    2. Hydrogen bonding in the compound
    3. Size of the molecule
    4. Solubility of the compound in water
    5.
Correct Answer: 4.


Question 24: Sodium Chloride is a

    1. Pure substance
    2. Mix.
    3. 1 & 2
    4. None
    5.
Correct Answer: 2.


Question 25: The extent of ionisation increases when

    1. The solution is stirred vigourously
    2. Temperature is decreased
    3. Water is added in excess
    4. More solute is added and dissolved in the solution
    5.
Correct Answer: 3.


Question 26: The -OH group of methyl alchohol can't be replaced by chlorine by by the action of

    1. hydrogen chloride
    2. phosphorous tri chloride
    3. phosphorous tri chloride
    4. chlorine
    5.
Correct Answer: 4.


Question 27: Iron catalyst is used in

    1. Contact process
    2. Ostwald's process
    3. Birkland-Eyde process
    4. Haber's process
    5.
Correct Answer: 4.


Question 28: In a salt bridge, KCl is used because

    1. It is an electrolyte
    2. The transference number of K+ and Cl¯ is nearly the same
    3. It is a good conductor of electricity
    4. All of the above
    5.
Correct Answer: 4.


Question 29: In Pyrophosphoric acid the number of hydroxyl group present are

    1. 2
    2. 4
    3. 6
    4. 8
    5.
Correct Answer: 2.


Question 30: Which of the following aqueous solutions is more concentrated ( Assume the density of the solution as 1 gm/ml)

    1. 1M glucose
    2. 1m glucose
    3. 0.5m glucose
    4. 0.5M glucose
    5.
Correct Answer: 1.


Question 31: Angular momentum of a body is defined as the product of

    1. mass and angular velocity
    2. centripetal force and radius
    3. liner velocity and angular velocity
    4. moment of interia and angular velocity
    5. mass and acceleration due to gravity
Correct Answer: 4.


Question 32: The hydrogen atoms in acetylene are

    1. basic
    2. neutral
    3. Acidic
    4. passive
    5.
Correct Answer: 1.


Question 33: Which of the following statements represent Raoult's Law

    1. Mole fraction of solvent = ratio of vapour pressure of the solution to vapour pressure of the solvent
    2. Mole fraction of solute = ratio of vapour pressure of the solution to vapour pressure of the solvent
    3. Mole fraction of solute = lowering of vapour pressure of the solution
    4. Mole fraction of solvent = lowering of vapour pressure of the solution
    5.
Correct Answer: 1.


Question 34: When a piece of copper wire is immersed in a solution of silver nitrate,the colour of the solution becomes blue.This is due to the

    1. Oxidation of Cu
    2. Reduction of Cu
    3. Formation of a complex
    4. Oxidation of Ag
    5.
Correct Answer: 1.


Question 35: Two solutions A and B separeated by a semipermeable membrane solution A has a greater vapour pressure than solution B Water will be flowing

    1. From A to B
    2. From B to A
    3. Equal amount of water flows from A and B
    4. None of these
    5.
Correct Answer: 1.


Question 36: A compound reacts with benzyl alcohol producing an oily product having sweet smell, the compound is

    1. Phenol
    2. Acetone
    3. Acetaldehyde
    4. Benzoic acid
    5.
Correct Answer: 4.


Question 37: The element with the highest first ionization energy among the following is

    1. Boron
    2. Beryllium
    3. Nitrogen
    4. Carbon
    5.
Correct Answer: 3.


Question 38: In the crystals of Zn,bonds are

    1. Ionic
    2. covalent
    3. Co-ordinate
    4. Metallic
    5.
Correct Answer: 4.


Question 39: Which one of the following meterials is used in high temperature thermometers?

    1. Crystalline sodium chloride
    2. Molten aluminium
    3. Sodium amalgam
    4. Alloy of sodium and potassium
    5. High carbon electroysis gives
Correct Answer: 4.


Question 40: Oxidation number of sulphur in sulphurmonochloride is

    1. zero
    2. one
    3. two
    4. three
    5.
Correct Answer: 2.


Question 41: A primary fuel is that which is used in the same form as it occurs in nature. Which of the following is not a primary fuel

    1. Kerosene
    2. Wood
    3. Coal
    4. Natural Gas
    5.
Correct Answer: 1.


Question 42: Which atom would be attracted towardsmagnetic field

    1. Zn
    2. Mn
    3. Mg
    4. Cd
    5.
Correct Answer: 2.


Question 43: Compared to the charge and mass of a proton, an electron has

    1. the same charge and a smaller mass
    2. the same charge and the same mass
    3. an opposite charge and a smaller mass
    4. an opposite charge and the same mass
    5.
Correct Answer: 3.


Question 44: Corrin ring system is present in

    1. haemoglobin
    2. vitamin B-12
    3. chlorophyll
    4. all the above
    5.
Correct Answer: 2.


Question 45: Total number of electrons in one molecule of carbondioxide is

    1. 22
    2. 44
    3. 66
    4. 24
    5.
Correct Answer: 1.


Question 46: The total number of neutrons in a dipositive zinc ion with mass no 70 is

    1. 34
    2. 36
    3. 38
    4. 40
    5.
Correct Answer: 4.


Question 47: The hydrolysis of ester in the presence of alkali solution follows ??..order

    1. 1
    2. 2
    3. 0
    4. 3
    5.
Correct Answer: 2.


Question 48: When are parentheses used in writing chemical formulas?
When are parentheses used in writing chemical formulas?

    1. when there are more than one polyatomic functionalities
    2. when there are less than one polyatomic functionalities
    3. when there are no polyatomic functionalities
    4. when there are momoatomic functionalities
    5.
Correct Answer: 1.


Question 49: Ozonolysis of 2-methyl 1 butene -2 yields

    1. Only aldehyde
    2. Only ketone
    3. Both aldehyde and ketone
    4. None of these
    5.
Correct Answer: 3.


Question 50: The wave length of the matter wave is independent of

    1. mass
    2. velocity
    3. momentum
    4. charge
    5. frequency
Correct Answer: 4.


Question 51: The method used for refining aluminium is

    1. Bayer's process
    2. Hall's method
    3. Hoop's electrolytic process
    4. Serpeck's process
    5.
Correct Answer: 3.


Question 52: Which one of the following is the strongest base

    1. m-NO2 C6 H4 NH2
    2. C6 H5 CH2 NH2
    3. p-NO2 C6 H4 NH2
    4. C6 H5 NH2
    5.
Correct Answer: 2.


Question 53: Which of the following pairs are not regarded as proteins?

    1. Silk and Hair
    2. Hair and Skin
    3. Starch and Haem
    4. Globin and Hormone
    5.
Correct Answer: 3.


Question 54: The quantum number n =3, l = 2, m = +2 are possible for how many orbitals:

    1. 4
    2. 3
    3. 2
    4. 1
    5. 5
Correct Answer: 4.


Question 55: Solder is an alloy of

    1. Zinc and Tin
    2. Lead and Zinc
    3. Antimony and Tin
    4. Lead and Tin
    5.
Correct Answer: 4.


Question 56: In complex compound the metal atom acts as a

    1. Lewis acid
    2. Lewis base
    3. Bronsted acid
    4. Bronsted base
    5.
Correct Answer: 1.


Question 57: Which one of the following is placed in group V in the analytical table

    1. Mg
    2. Mn
    3. Zn
    4. Ca
    5.
Correct Answer: 4.


Question 58: The essential constituent of amalgam is

    1. an alkalimetal
    2. an alkaline earth metal
    3. silver
    4. mercury
    5.
Correct Answer: 4.


Question 59: Transition elements fit into the periodic table between

    1. 3rd and 4th group
    2. 2nd and 3rd group
    3. 1st and 2 nd group
    4. 1st and 3rd group
    5.
Correct Answer: 2.


Question 60: For the reaction :H2 + CL2 (Sunlight) ® 2HCl taking place on water,the order of reaction is :

    1. 2
    2. 1
    3. 0
    4. 3
    5.
Correct Answer: 3.


Question 61: Which one is the bio -degradable pollutant?

    1. H2
    2. H2S
    3. SO2
    4. O3
    5.
Correct Answer: 4.


Question 62: Which of the following form of sulphur can be prepared by pouring liquid sulphur into cold water

    1. Monoclinic
    2. Rhombic
    3. plastic
    4. Collodial
    5.
Correct Answer: 3.


Question 63: Which one of the following is an amphoteric oxide

    1. ZnO
    2. Na2O
    3. SO2
    4. B2O3
    5.
Correct Answer: 1.


Question 64: The oxide of a metal M has general formula MO. If the specific heat of metal is 0.16, then the equivalent weight of M is

    1. 30
    2. 32
    3. 20
    4. 16
    5. 40
Correct Answer: 3.


Question 65: What is the lightest element with an atomic symbol not related to its English name?

    1. Potassium (K)
    2. Sodium (Na)
    3. Iron (Fe)
    4. Tungsten (W)
    5.
Correct Answer: 2.


Question 66: Both temporary and permanent hardness can be removed by using

    1. Slaked lime
    2. Washing soda
    3. NaCI
    4. Caustic soda
    5.
Correct Answer: 2.


Question 67: Which of the following works on the Bernoulli's principle?

    1. Bunsen burner
    2. Gas stove
    3. Gas Lighter
    4. None of the above
    5.
Correct Answer: 2.


Question 68: Cyanohydrin of which of these compounds yields lactic acid,on hydrolysis

    1. formaldehyde
    2. acetaldehyde
    3. acetone
    4. propanal
    5.
Correct Answer: 2.


Question 69: Equal weight of hydrogen and methane is mixed in an empty cotainer at 25 degree Centigrade. The fraction of the total pressure exerted by methane is

    1. 1 : 8
    2. 1 : 4
    3. 1 : 3
    4. 1 : 9
    5.
Correct Answer: 4.


Question 70: The density of a gas at STP is 2g/l. Its molecular weight is

    1. 22.4
    2. 56
    3. 44.8
    4. 30
    5.
Correct Answer: 3.


Question 71: Native silver metal forms a water soluble complex with a dilute aqueous solution of NaCN in the presence of

    1. nitrogen
    2. oxygen
    3. carbon dioxide
    4. argon
    5.
Correct Answer: 2.


Question 72: In a period the valency of an element with respect to Oxygen?

    1. Increases one by one from 1A to V11 A
    2. Decreases one by one from 1A to V11 A
    3. Increases one by one from 1A to 1V A and then decreases from V A to V11 A one by one
    4. decreases one by one from 1A to 1V A and then increases from V A to V11 A one by one
    5. Change randomly
Correct Answer: 3.


Question 73: Which of the hydrogen halides forms salts like KHX (where X is a halogen atom):

    1. HF
    2. HCI
    3. HI
    4. HBr
    5. All the above
Correct Answer: 1.


Question 74: Amines behave as :

    1. Lewis acids
    2. Lewis bases
    3. Amphoteric compounds
    4. Neutral compounds
    5.
Correct Answer: 2.


Question 75: Salols are chemically

    1. esters
    2. ethers
    3. carboxylic acids
    4. phenols
    5.
Correct Answer: 1.


Question 76: Carbylamine reaction is a test for

    1. Primary amine
    2. Secondary amine
    3. Tertiary amine
    4. Quarternary ammonium salt
    5.
Correct Answer: 1.


Question 77: The most electro positive element is

    1. Cs
    2. Ga
    3. Li
    4. Pb
    5.
Correct Answer: 1.


Question 78: The purification of iodine is done by

    1. Distillation
    2. Fractional crystallisation
    3. Sublimation
    4. Steam distillation
    5.
Correct Answer: 3.


Question 79: Valency of S in sulphuric acid is:

    1. 2
    2. 6
    3. 4
    4. 8
    5.
Correct Answer: 2.


Question 80: The half - life period t½ of a radioactive element is N years. The eriod of its complete decay is :

    1. 2 N years
    2. N*2 Years
    3. infinity
    4. ½ N2 Years
    5.
Correct Answer: 3.


Question 81: Which one of the following groupings represents a collection of isoelectronic species ? (atomic numbers : Cs : 55, Br : 35)

    1. Na+, Ca2+, Mg2+
    2. N3–, F–, Na+
    3. Be, Al3+, Cl–
    4. Ca2+, Cs+, Br
    5.
Correct Answer: 2.


Question 82: Aniline is obtained by the destructive distillation of

    1. Coal tar
    2. Molasses
    3. Indigo
    4. Proteins
    5.
Correct Answer: 3.


Question 83: Which of the following belongs to oligo peptides

    1. Toxins
    2. Effective hormones
    3. DNA
    4. t-RNA
    5.
Correct Answer: 2.


Question 84: Hydrogen bonding is maximum in:

    1. ethanol
    2. diethyl ether
    3. ethyl chloride
    4. triethyl amine
    5.
Correct Answer: 1.


Question 85: In the presence of sodium ethoxide methyl acetate forms

    1. acetic acid
    2. acetoacetate
    3. methyl acetoacetate
    4. acetoacetic ether
    5.
Correct Answer: 4.


Question 86: The elements of the following group are called Typical transitional elements

    1. I B
    2. II B
    3. VIII
    4. IV B
    5.
Correct Answer: 1.


Question 87: The time taken by plastic to get dissolved in the soil?

    1. 1,00,000 years
    2. 2,00,000 years
    3. 50,000 years
    4. 1,50,000 years
    5.
Correct Answer: 1.


Question 88: The most efficient agent for the absorption of SO3 is:

    1. 80% H2S04
    2. 98% H2S04
    3. 90% H2S04
    4. 20% H2S04
    5.
Correct Answer: 2.


Question 89: The most abundant element in the universe is

    1. Hydrogen
    2. Helium
    3. Oxygen
    4. Silicon
    5.
Correct Answer: 1.


Question 90: What is the effect of the additionb of sugar on the boiling and freezing points of water?

    1. Both boiling point and freezing point increases
    2. Both boilong point and freezing point decreases
    3. Boiling point decreases and freezing point increases
    4. Boiling point increases and freezing point decreases
    5. Boiling point increases and the freezintg point is not affected
Correct Answer: 4.


Question 91: According to the kinetic theory of gases, in an ideal gas, between two successive collisions a gas molecule travels

    1. in a circular path
    2. in a wavy path
    3. in a straight line path
    4. with an accelerated velocity
    5.
Correct Answer: 3.


Question 92: Which one of the following nitrates will leave behind a metal on strong heating ?

    1. Ferric nitrate
    2. Copper nitrate
    3. Manganese nitrate
    4. Silver nitrate
    5.
Correct Answer: 4.


Question 93: A depolarizer used in the dry cell batteries is

    1. KCl
    2. MnO2
    3. KOH
    4. None of the above
    5.
Correct Answer: 2.


Question 94: Aniline forms anilinium salt when it reacts with

    1. An alkyl halide
    2. Acetyl chloride
    3. Sulphuric acid
    4. Benzoyl chloride
    5.
Correct Answer: 3.


Question 95: Bohr atomic model explained

    1. Spectra of hydrogen atom
    2. The Zeeman Effect
    3. Stark Effect
    4. Fine spectra of multi-electrons atoms
    5.
Correct Answer: 1.


Question 96: In a triple bone there is a sharing of how many electrons?

    1. 3
    2. 4
    3. 5
    4. 6
    5.
Correct Answer: 4.


Question 97: Dissociation of H3PO3 occurs in how many stages?

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5.
Correct Answer: 2.


Question 98: At STP, which substance is the best conductor of electricity?

    1. nitrogen
    2. neon
    3. sulfur
    4. silver
    5.
Correct Answer: 4.


Question 99: Enzymes are

    1. Complex nitrogenous substances produced in living cells
    2. Steroids
    3. Living organisms
    4. Dead organisms
    5.
Correct Answer: 1.


Question 100: Which of the following is a heterocyclic aminoacid

    1. Glycine
    2. Alanine
    3. Phenyl alanin
    4. Tryptophan
    5.
Correct Answer: 4.