(Paper) Model Questions for Engineering Entrance Tests | Chemistry

Model Questions for Engineering Entrance Tests | Chemistry


1. The number of moles of solute present in 1000 ml of the water and aqueous solution are respectively called
a. Morarity & Morality
b. Morality & Molarity
c. Normality & Molarity
d. Normality & Molality
Ans: B

2. Boltzmann constant with respect to gas constant is
a. Gas constant for 100 molecules
b. Gas constant for 10 mole of gas
c. Gas constant for 1 mole only
d. Gas constant for 1 molecule only
Ans: D

3. When Fe(OH)3 sol is added to As2S3 sol, then
a. a new solution is formed
b. an emulsion is formed
c. an zoetrope is formed
d. flocculation takes place
Ans: D

4. The number of significant digits in 0.00002 and 20,000 respectively are
a. 1 and 5
b. 1 and 1
c. 5 and 1
d. 6 and 5
Ans: A

5. In fluorite structure, the arrangement of spheres is
a. acc
b. hcc
c. hcp
d. ccp
Ans: D

6. 1 mole of hydrated CuSO4 contains
a. 90 moles of water
b. 90 atoms of water
c. 90 g of water
d. 9 g of oxygen
Ans: C

7. During the extraction of Fe, slag obtained is
a. FeO
b. FeSiO3
c. MgSiO3
d. CaSiO3
Ans: D

8. Acetaminophen is a
a. analgesics
b. disinfectant
c. antipyretic
d. none of these
Ans: C

9. Joule - Thomson effect is zero in the case of
a. Real gas
b. Permanent gas
c. Ideal gas
d. Non ideal gas
Ans: C

10. The enthalpies of elements in their standard states are taken as zero. Hence the enthalpy of formation of a compound
a. should always be negative
b. should always be positive
c. will be equal to twice the energy of combustion
d. may be positive or negative
Ans: D

11. To a mixture of acetic acid and sodium acetate a further amount of sodium acetate is added. The pH of the mixture:
a. increases
b. decreases
c. remains unchanged
d. not predictable
Ans: A

12. The product of atomic weight and specific heat for solid elements in k cal / mol is
a. 6.4
b. 5
c. 7.2
d. 5.6
Ans: A

13. Water is a mixture of
a. CO and H2
b. CO2 and H2O
c. CO and N2
d. CO, H2 and N2
Ans: A

14. Phorone is obtained by the condensation of
a. 2 molecules of CH3-CHO
b. 2 molecules of CH3-CO-CH3
c. 3 molecules of CH3-CHO
d. 3 molecules of CH3-CO-CH3
Ans: D

15. The value of Van der Waals constant 'a' is the largest for
a. O2
b. NH3
c. H2
d. N2
Ans: B

16. Proton is
a. Alpha particle
b. Ionized hydrogen atom
c. Doubly ionized helium atom
d. Ionized hydrogen molecule
Ans: B

17. In square close packing the central sphere is in contact with ----- spheres in one layer
a. 6
b. 12
c. 8
d. 4
Ans: D

18. The pH of an aqueous solution of CH3COONa will be
a. 3
b. 7
c. 9
d. 14
Ans: C

19. GUN cotton contains
a. glucose
b. pyrolyxin
c. α -amylose
d. cellulose trinitrate
Ans: D

20. The total energy of the electron in hydrogen atom is
a. Less than zero
b. Equal to zero
c. Infinity
d. Greater than zero
Ans: A

21. For a reaction in equilibrium
a. there is no volume change
b. the reaction has stopped completely
c. the rate of forward reaction is equal to the rate of backward reaction
d. the forward reaction is faster than the reverse reaction
Ans: C

22. In the metallurgy of iron, limestone is added to blast furnace, the calcium on ends up in:
a. slag
b. gange
c. calcium carbonate
d. calcium oxide
Ans: A

23. When conc. HNO3 is heated with P2O5, it forms
a. N2O
b. NO
c. NO2
d. N2O5
Ans: D

24. The first ionization potential will be maximum for
a. lithium
b. hydrogen
c. uranium
d. iron
Ans: B

25. LEUCO compound havig highest Pkb value among the following is
a. (CH3)3N
b. (CH3)2NH
c. CH3NH2
d. NH3
Ans: D

26. The rate of reaction is doubled for every 100 rise in temperature. The increase in reaction rate as a result of temperature rise from 100 to 1000 is:
a. 112
b. 512
c. 400
d. 614
Ans: B

27. The shape of XeF2 molecule is
a. tetrahedral
b. pyramidal
c. trigonal planar
d. linear
Ans: D

28. The number of ions formed when cupramonium sulphate dissolved in water is
a. one
b. two
c. four
d. zero
Ans: B

29. TiCl4 is readily hydrolyzed into
a. TiO2
b. Ti2O3
c. TiO
d. [Ti(OH2)]
Ans: A

30. The unit of specific conductivity is
a. ohms cm-1
b. ohms cm-2
c. ohms-1 cm
d. ohms-1 cm-1
Ans: D

31. Heavy water is
a. water containing sulphates of Ca and Mg
b. water containing heavy ions
c. water at 40C
d. D2O
Ans: D

32. The work done in changing one mole of water at 1000C to steam at 1000C and one atmospheric pressure is given by
a. 310 J
b. 31 J
c. 1300 J
d. 3100 J
Ans: D

33. Potassium crystallizes in a body centered lattice. Hence the coordination number of potassium in potassium metal:
a. zero
b. 8
c. 6
d. 4
Ans: B

34. Electron transfer chain reactions are observed in
a. cellular respiration
b. glycolysis
c. digestion
d. all the above
Ans: A

35. HVZ reaction is not given by
a. HCOOH
b. C6H5COOH
c. Cl3.C.COOH
d. all the above
Ans: D

36. Michalis Menten mechanism is related with
a. thermodynamics of irreversible systems
b. fugacity
c. triple point
d. kinetic analysis of enzyme catalyzed reactions
Ans: D

37. The ionizing power of β-particle is ......... times more than that of α-particles
a. 10+2
b. 10-1
c. 10-2
d. 10-4
Ans: C

38. Iron is rendered passive when treated with:
a. H2SO4
b. HCl
c. H3PO4
d. HNO3
Ans: D

39. The appropriate current in amp/sec necessary to produce O2 gas at the rate of 10-3 litre per second is
a. 1.723
b. 0.1723
c. 17.23
d. 172.3
Ans: C

40. White phosphorous contains
a. P2 molecules
b. P6 molecules
c. P4 molecules
d. P8 molecules
Ans: C

41. Out of the following the most acidic is
a. As2O3
b. P2O3
c. Sb2O3
d. Bi2O3
Ans: B

42. Two electrons in an orbital are distinguished by
a. Spin quantum number
b. Subsidiary quantum number
c. Magnetic quantum number
d. Principle quantum number
Ans: A

43. The number of gram atoms present in 22.4 g helium is
a. 2
b. 2.1
c. 5.6
d. 11.2
Ans: C

44. Which of the following is a heterogeneous mixture?
a. Sand and Sugar
b. Smoke
c. Sand & Salt
d. All the above
Ans: D

45. A chemical system is in equilibrium. Addition of a catalyst would result in
a. increase in the rate of forward reaction
b. increase in the rate of reverse reaction
c. add a new reaction path
d. increase the amount of heat evolved in the reaction
Ans: C

46. The shape of NH3 molecule is
a. tetrahedral
b. pyramidal
c. trigonal planar
d. linear
Ans: B

47. Change in the internal energy of one mole of Argon during isothermal expansion is
a. 100 cals
b. 140 cals
c. 1200 cals
d. zero
Ans: D

48. Isotonic solutions have same
a. Vapour pressure
b. Molality
c. Molarity
d. Mole fraction
Ans: C

50. Magnetic quantum number designates
a. Size of orbitals
b. Spatial orientation of orbitals
c. Spin angular momentum
d. Orbital angular momentum
Ans: B